"Mutlu olmaktan kaçınma" eğiliminin nedeni

Kendini tanıyamamaktan kaynaklanan bir davranıştır.

"Kendini Tanımak" kolayca ozetlenebilecek bir konu değildir, işin ucu "empati" yapmaya, "insanları dinlemeye", "kendine ve başkasına karşı dürüst olmaya" (düşünce ve davranışlarda adaletli olmak) , hatta ozguven sahibi olmaya kadar gider.

Kısaca anlatmaya çalışırsak mutlu olmaktan kaçınma eğiliminin nedeni;

Kişinin kendiyle yüzleşebilme cesaretini gosteremeyip ürkek kalmasından kaynaklanır, hatalarla yüzleşebilmek kişiye cesaret kazandırır, ayrıca sorunun çozumunde kesin ve gerçekçi tespitlerle tam bir başarı kazanılması sağlanır.

Aksi bir davranış mutlu olmaktan kaçan, kaliteli ve iyi seçimlerden kaçınan bir bireyi doğurur. Bu doğuşun sebebi, korkmuş insanın rutinlerine olan bağıdır, korkmuş insan doğal olarak mağarasından dışarı adım atmak istemez, kendini güvende hissettiği bir kafeste tutsak etmiştir. Gerçek mutluluk ve yeni bilgiler ona korkutucu gelir. Seçimlerini bu sebepten küçük ve ucuz yapacaktır, dinlediği müzikler dar, izlediği filmler sığ olacaktır, keza derin bir filme denk gelirse asla onun arkasındaki anlam ve içeriğe erişmek istemeyecektir, "düşünmek" ve derin düşüncelerden bile kaçınacaktır çünkü sırtını çevirdiği evrenin genişliği onu korkutur. O evrende gerçeklere, kendi yanılgılarının yüze vurulmasına , tabu ve putların yıkılmasına nail olacaktır. Kendini dapdaracık bir dünyada tutmayı istemesinin sebebi bundandır, deve kuşunun kafasını gommesidir. Her şey korkudandır.

Oysa bir adım atsa, muazzam bir dünya kapının ardında. Mutsuzluktan mutlu olan insanların sırrı budur. Artık çok geç diye düşünürler, fakat kapı her zaman orda aralık. Vasat seçimler yaptığını farkeden birinin geri adım atmayıp gittiği yolda diretmesinin sebebi de korku ! Fakat zamanın aktığını gorebiliyorsan, hala vaktin var demektir !

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mentalist dizisi çözümlemelerim ve tahminlerim -spoiler-

Kendimiz için ne yapmalıyız ? -10 madde-

DuLDa 2015 & 2016 & 2017